Ledus un sniegs saldētavas iekšpusē negatīvi ietekmē tās darbību un energoefektivitāti. Tomēr no tā var izvairīties, ja zināt dažus noslēpumus. Mēs jums pastāstīsim, kā ātri atkausēt saldētavu no ledus, vienlaikus saglabājot visu tās saturu.
Kāpēc un cik bieži atkausēt saldētavas nodalījumu
Ir vairāki iemesli, kādēļ vajadzētu atkausēt saldētavu.
Ledus un sniegs saldētavas iekšpusē izraisa sliktu gaisa cirkulāciju, kas pasliktina saldētavas spēju uzturēt nepieciešamo temperatūru. Tas palielina enerģijas patēriņu. Ledus kārta apgrūtina durvju atvēršanu un aizvēršanu, kas var sabojāt blīvējumu un eņģes. Turklāt bieza ledus kārta pasliktina siltuma apmaiņu, kas nozīmē, ka kompresoram ir jāstrādā ilgāk, lai kamerā radītu vajadzīgo temperatūru. No Frost saldētavas ir jāatkausē aptuveni reizi 6-12 mēnešos, lai saglabātu optimālu darbību. Modeļiem ar pilienu vai manuālo sistēmu – reizi 1,5-3 mēnešos.
Atkausēšanas biežums ir atkarīgs no citiem faktoriem:
Kameras noslodzes. Jo vairāk produktu tiek uzglabāts saldētavā, jo ātrāk uzkrājas ledus. Blīvi noslogotai saldētavai būs nepieciešama biežāka atkausēšana.
Lietošanas intensitāte. Bieža durvju atvēršana izraisa silta gaisa iekļūšanu kamerā – tas paātrina ledus un sniega veidošanos.
Mitrums un telpas temperatūra. Lielāks mitrums virtuvē veicina ātrāku ledus uzkrāšanos saldētavā.
Ko darīt ar pārtiku atkausēšanas laikā
Iepriekš sagatavojiet vairākus izolētus traukus vai termosus. Ielieciet tajos pārtiku, lai tā paliktu sasaldēta, kamēr saldētava atkausējas. Tas novērsīs gaļas, zivju, dārzeņu un augļu atkausēšanu un bojāšanos. Daži pārtikas produkti, piemēram, saldēta maize un konditorejas izstrādājumi, ir jutīgi pret temperatūras svārstībām. Vislabāk tos uzglabāt atsevišķi cieši noslēgtos maisiņos vai termokonteineros, lai mazinātu karstuma ietekmi. Daļēji atkausēti pārtikas produkti nekavējoties jālaiž atpakaļ apgrozībā. Atkārtota sasaldēšana saglabā galvenās patēriņa īpašības, bet samazina kvalitāti.
Kā no saldētavas izņemt ledu
Lai ātri atkausētu saldētavu, izpildiet norādījumus:
1. Iestatiet termostatu pozīcijā “0” vai “Izslēgts”. Izņemiet pārtikas produktus no saldētavas nodalījuma. Izņemiet noņemamos elementus: plauktus, atvilktnes.
2. Atveriet durvis līdz galam, lai siltais gaiss piepildītu visu kameru un ledus ātrāk izkustētos.
3. Ievietojiet iekšpusē traukus, lai savāktu ūdeni. Novietojiet ap skapi drānas, kas labi absorbē mitrumu.
4. Kad ledus ir pilnībā izkusis, nomazgājiet saldētavas nodalījumu ar ziepjūdeni vai speciālu līdzekli un noslaukiet sienas līdz sausumam. Tāpat rīkojieties ar plauktiem, atvilktnēm, turētājiem, paliktņiem un pēc tam tos uzstādiet.
Iestatiet termostatu vēlamajā pozīcijā. Pēc 1-2 stundām temperatūra sasniegs vēlamo vērtību – varat ielādēt produktus.
Vai saldētavu var atkausēt atsevišķi no ledusskapja?
Jā, ja to darbina atsevišķs kompresors. Ja saldētava atrodas ledusskapja iekšpusē vai ierīce ir aprīkota ar vienu kompresoru, ir jāatkausē viss ledusskapis.
Cik ilgā laikā notiek pilnīga atkausēšana
Laiks, kas nepieciešams, lai pilnībā atkausētu saldētavu, var atšķirties. Parasti pilnīgai atkausēšanai nepieciešamas no 3 līdz 5 stundām. Galvenais faktors, kas nosaka procesa ilgumu, ir ledus nogulšņu apjoms un biezums. Jo vairāk ledus uzkrājas, jo ilgāk būs nepieciešams laiks, lai pilnībā atkausētu saldētavu. Turklāt atkausēšanas laiku ietekmē arī paša saldētavas nodalījuma lielums: jo lielāks tas ir, jo ilgāk nepieciešams atkausēt.
Kā paātrināt procesu
Servisa centru meistari joprojām iesaka apkalpot saldētavu dabīgā veidā. Dažas “tautas” paātrinātas atkausēšanas metodes var būt kaitīgas ierīcēm. Tomēr ir vairākas drošas iespējas, kas paātrina ledus atkausēšanu, neriskējot sabojāt ierīces.
Vai es varu atkausēt saldētavu ar karstu ūdeni? Varat.
Iemērciet lielu dvieli vai absorbējošu drānu verdošā ūdenī. Novietojiet to uz visvairāk apledojušajām vietām saldētavas iekšpusē. Karstums pakāpeniski izkausēs ledu, paātrinot procesu. Var izmantot arī ar karstu ūdeni piepildītu sildīšanas spilventiņu. Otra iespēja ir karstā ūdens trauki.
Lasi vēl: Čūskas prognoze 2025. gadam visām zvaigžņu zīmēm: daži saņems bumerangu, un citi būs veiksmīgi
Ievietojiet tos kamerā un aizveriet durvis. Katru reizi 20-30 minūtēs tvertnes nomainiet. Vēl viens efektīvs veids ir ventilators atvērtu saldētavas durvju priekšā. Lāpstiņu radītā siltā gaisa plūsma veicinās ledus kušanu intensīvāk nekā dabiskais process.
Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….
Tevi noteikti interesēs
- Riešanas čempioni; 10 suņu šķirnes, kas rej daudz un bieži – šie suņi nav piemēroti cilvēkiem, kas mīl klusumuby Laura Blūma
- Populārais latviešu mūziķis Intars Busulis pēc dažām dienām pametīs Latvijuby Laura Blūma
- Valdība 7. janvārī, lēma krietni palielināt algas šiem darbiniekiem Latvijāby Sandra Ločmele